Κυριακή 1 Ιουλίου 2007

Υπόθεση Καραγιαννόπουλου

«Η διπλή καταδίκη της Ελλάδας για το σακάτεμα του 17χρονου Ρομ Γιάννη Καραγιαννόπουλου το 1998 από πυροβολισμό αστυνομικού εξ επαφής στο κεφάλι, που ΕΔΕ και δικαστήρια ανερυθρίαστα χαρακτήρισαν ‘εκπυρσοκρότηση’ και η επιδίκαση πρωτοφανούς αποζημίωσης 120.000 ευρώ ας αποτελέσει ένα μάθημα στην αστυνομική σχολή της «ζαρντινιέρας» και στη δικαστική παραλλαγή της, δηλαδή της απαλλαγής αστυνομικών που χρησιμοποιούν βία κατά ευάλωτων ή/και ύποπτων πολιτών. Η πολιτεία πρέπει τώρα να αποκαταστήσει το 100% ανάπηρο θύμα, να τιμωρήσει τους αστυνομικούς και δικαστικούς που συνέβαλαν στη συγκάλυψη και να αποφασίσει να αναλάβει την ευθύνη της στις άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν στα διεθνή δικαστήρια για να αποφύγει νέες ατιμωτικές καταδίκες. Για το ΕΠΣΕ η υπόθεση Καραγιαννόπουλου είναι η τρίτη υπόθεσή του που οδήγησε σε καταδίκη της Ελλάδας στο Στρασβούργο μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, μετά τις υποθέσεις Μπέκου-Κουτρόπουλου και Ζελίδη. Εκ μέρους των θυμάτων σε καμιά δεκαριά άλλες υποθέσεις κρατικής ή/και ρατσιστικής βίας που χειρίζεται ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων, το ΕΠΣΕ είναι στη διάθεση της πολιτείας για την επίτευξη έντιμων συμβιβασμών σε αυτές και συνεπακόλουθης απόσυρσή τους.»

Παναγιώτης Δημητράς . Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι ΕΠΣΕ

Για άλλη μια φορά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «διακρίθηκε» για την
αποσιώπηση της είδησης, για την ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην Υπόθεση Καραγιαννόπουλου. Ίσως για να μη κακοκαρδίσει την κυβέρνηση ή/και επειδή το θύμα ήταν Ρομ, οπότε «κάτι τρέχει στα γύφτικα» για το ΑΠΕ, αλλά και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που εξαφάνισαν το ρεπορτάζ που έκαναν.

Η Ελλάδα, κατά το ΕΔΔΑ, παραβίασε δύο φορές το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τόσο στο ουσιαστικό μέρος (αστυνομικός πυροβόλησε στο κεφάλι και άφησε 100% παράλυτο τον τότε 17χρονο Ρομ Γιάννη Καραγιαννόπουλο) όσο και στο διαδικαστικό μέρος (δεν έγινε αποτελεσματική ανάκριση για το σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό), και πρέπει να καταβάλει 120.000 ευρώ στο θύμα για υλική και ηθική βλάβη.

Είναι μόλις η δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για παραβίαση του Άρθρου 2 σε υπόθεση τραυματισμού από αστυνομικό με όπλο. Η πρώτη καταδίκη, στις 20 Δεκεμβρίου 2004, αφορούσε τραυματισμό του Χρήστου Μακαρατζή στις 13 Σεπτεμβρίου 1995 .Επίσης είναι η δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση δικαιωμάτων των Ρομά, μετά την καταδίκη στις 13 Δεκεμβρίου 2005 για την κακοποίηση στις 8 Μαΐου 1998 από αστυνομικούς των Λάζαρου Μπέκου και Λευτέρη Κουτρόπουλου για λογαριασμό των οποίων είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ το ΕΠΣΕ

Είναι η τρίτη καταδίκη της Ελλάδας σε υπόθεση αστυνομικής βίας μετά από προσφυγή του ΕΠΣΕ. Το τελευταίο είχε προσφύγει και για λογαριασμό του Δημήτρη Ζελίδη, θύματος κακοποίησης από αστυνομικούς στις 23 Δεκεμβρίου 2001, που δικαιώθηκε στις 24 Μαΐου 2007.

Για λόγους πληρότητας, υπενθυμίζεται και η καταδίκη της Ελλάδας σε υπόθεση αστυνομικής βίας, στις 18 Ιανουαρίου 2007, για την κακοποίηση του Σύριου Mhn Ghassan Alsayed Allaham στις 8 Σεπτεμβρίου 1998.

------------------------------------------------------------------------
Από το δελτίο τύπου του ΕΠΣΕ. Μπορείτε να το διαβάσετε όλο και εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: