Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Η ανοχή είναι ταυτόσημη της αδιαφορίας

Επειδή έχω γράψει παλιότερα σε προσωπικό μου blog για το χάλι της Ομόνοιας και κατηγορήθηκα με χαρακτηρισμούς όπως σκληρότητα και απανθρωπιά, νομίζω ότι χρωστάω κάποιες εξηγήσεις...

Η περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας εν έτει 2008 είναι ένα τεράστιο γκέτο. Και δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε όλοι οι κάτοικοι και επαγγελματίες που βιώνουν καθημερινά καταστάσεις λιγότερο ή περισσότερο απειλητικές.
Αν νομίζετε ότι η ανοχή λύνει το πρόβλημα κάνετε λάθος. Το πρόβλημα θα υφίσταται και θα χειροτερεύει όσο δεν ενδιαφέρεται κανένας.
Για να γίνω σαφής, δεν εννοώ να πάρουμε τα όπλα, αλλά να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο.

Σαν αρχή, ο ΟΚΑΝΑ καλά κάνει και υπάρχει. Και θα επιτελούσε κοινωνικό έργο αν ήταν οπουδήποτε αλλού και λειτουργούσε με κάποιον άλλο τρόπο.
Απεξάρτηση δεν σημαίνει παροχή μεθαδόνης, ειδικά από τη στιγμή που με το που θα πάρουν τη μεθαδόνη οι χρήστες, ακριβώς δίπλα θα πάρουν και τη δόση τους από το βαποράκι της γειτονιάς.
Η απεξάρτηση πρέπει να συνάδει με τη γενικότερη αναμόρφωση, δηλαδή οι πρώην χρήστες κατά τη διάρκεια αυτής να έχουν εξασφαλίσει την επιβίωσή τους (οι περισσότεροι είναι άστεγοι και άποροι - εκδιωχθέντες από την οικογένειά τους) και παράλληλα να ξοδεύουν τον χρόνο τους δημιουργικά, μαθαίνοντας να είναι χρήσιμοι.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες παιδιά που αναγκάζονται να κλέβουν ή να εκδίδονται ακριβώς επειδή η απεξάρτηση τους προσφέρει μόνο το υποκατάστατο της δόσης τους και όχι τη στήριξη που πραγματικά χρειάζονται. Αν η κοινωνική μέριμνα εστίαζε περισσότερο στο είναι αντί στο φαίνεσθαι, ίσως και να μπορούσε να λειτουργήσει μία μονάδα που να βοηθούσε αυτά τα παιδιά να απεξαρτηθούν και να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία, αντί να σαπίζουν στα στενά της Ομόνοιας.

Το ίδιο ισχύει και για τους μετανάστες. Ο κύριος όγκος μεταναστών στην Αθήνα είναι παράνομοι, άστεγοι και άνεργοι. Η ανοχή του κράτους όχι μόνο δεν τους κάνει καλό, αλλά και επιβαρύνει τη θέση τους, μιας και δεν πρόκειται να αποκτήσουν ποτέ σωστή διαβίωση αν δεν παρανομήσουν.
Αυτό σημαίνει ότι, είτε θα αναγκαστούν να κλέψουν ή θα εισχωρήσουν σε κυκλώματα πορνείας και ναρκωτικών, γεγονός που δεν πίστευε κανένας μέχρι που συνέβη αυτό, αν και οι περίοικοι ζούσαν καθημερινά παρόμοια γεγονότα μικρότερης κλίμακας.
Από τη στιγμή που τους επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή στην χώρα, θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιου είδους μέριμνα για τους μετανάστες, αλλιώς η μόνη λύση είναι η απέλαση, όσο σκληρό κι αν ακούγεται.
Θεωρώ πως ειδικά για τους πολιτικούς πρόσφυγες, που η απέλαση ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη, θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μέριμνα στέγασης και σίτισης, καθώς επίσης και εξεύρεσης εργασίας.
Αυτή τη στιγμή το κράτος το μόνο που κάνει εκτός από το να τους αφήνει να ζουν υποτυπωδώς, είναι να κυνηγάει τους μικροπωλητές (οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν τη μόνη δουλειά που μπορούν αντί να εγληματίσουν) αντί να βρει μια φόρμουλα για να τους βγάλει από την "παρανομία" (όπου παρανομία σημαίνει μη φορολόγηση...).

Τέλος, θα αναφερθώ στις πόρνες, όχι γιατί με ενοχλούν από αισθητική άποψη, αλλά γιατί δυστυχώς συμβάλλουν στην υποβάθμιση της περιοχής. Δεν έχω απολύτως τίποτα με τις ιερόδουλες σαν κλάδο και ίσα ίσα πιστεύω ότι είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα και με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.
Εκτός του ότι δεν πιστεύω ότι αυτές οι κοπέλες ήρθαν από την Αφρική με σκοπό να εκδίδονται (οι περισσότερες είναι Νιγηριανές) αλλά για να καταφέρουν να ζήσουν, εργάζονται χωρίς την απαραίτητη άδεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και κατά συνέπεια πάσχουν από διαφόρων ειδών νοσήματα.
Επίσης έχουν "καταλάβει" ένα αρκετά κεντρικό σημείο της πόλης, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το δημαρχείο των Αθηνών, το οποίο κατά συνέπεια αποτελεί σημείο συγκέντρωσης επικίνδυνων ατόμων κι αυτό δεν είναι προκατάληψη αλλά η πραγματικότητα που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Πιθανώς θα υπάρξει και συνέχεια στο θέμα. Έχω πολλά να πω ακόμα.Κι όσοι δεν το έχετε ζήσει, μη βιάζεστε να αποδώσετε χαρακτηρισμούς.
Σκεφτείτε μόνο, όχι μόνο πόσο διαφορετική θα ήταν η Αθήνα και γενικότερα η Ελλάδα αν νοιαζόμασταν, αλλά πόσο διαφορετικοί θα ήμαστε σαν άνθρωποι, και κατά συνέπεια σαν κοινωνία.
Η λύση δεν είναι να κρύβουμε ό,τι δεν μας αρέσει να βλάπουμε.
Η μόνη λύση είναι να σταματήσουμε να αδιαφορούμε και να ανεχόμαστε καταστάσεις που δεν οδηγούν παρά στο χάος.

Υ.Γ. Ρίξτε μια ματιά κι εδώ, αξίζει τον κόπο

6 σχόλια:

Unknown είπε...

ωραίες οι ιδέες σας κυρία μου , για τους "ενεργούς σας πολίτες" προς πια κατεύθυνση δεν ξέρω όμως , απο ότι κατάλαβα απο το blog που διαφημίζεις παρακάτω μάλλον προς την φασιστοκατεύθυνση δίχνει,όταν θέλετε να μιλήσετε για τόσο σοβαρά θέματα καλό θα ήταν να ασχοληθείτε και λίγο με την πολιτική οικονομία ως επιστήμη μια και έχετε γνώσεις οικονομικής κατεύθυνσης , θα σας είναι αρκετά εύκολο,και είσαστε και αρκετά έξυπνη. Καλό θα ήταν λοιπόν πριν προσπαθήσετε να διαυγάσετε μια τέτοια κατάσταση ,να κατανοήσετε πρώτα τί είναι ο καπιταλισμός ( ο marx έγραψε 8 τόμους ,θα σας συνηστούσα καστοριάδη όμως) τί είναι οικονομική μετανάστευση εν γένει, και ίσως τότε αντί να "αγανακτήτε" με αυτά τα φαινόμενα να τα κατανοήσετε και να χαλαρώσετε γενικώς απο τις φοβικά σας σύνδρομα. Σε γενικές γραμμές το κείμενο σας στηρίζετε λογικής αλλά δεν παυει να είναι γενικόλογο , πίσω απο την γενικόλογία όμως αναδύθηκε ο φασιμός απο το Υ.Γ σας, πραγματικά λυπάμα...

ένας φίλος απο τα παλιά ...

Ανώνυμος είπε...

den eimai o nikolaos pantos kapoio mperdema exei ginei...

Natalia είπε...

"φίλε" (γιατί δεν ξέρω πως αλλιώς να σε προσφωνήσω) που δεν είσαι φίλος φυσικά αλλιώς δεν θα κρυβόσουν πίσω από την ανωνυμία σου... κι ειδικά από τη στιγμή που με γνωρίζεις, όπως φαίνεται, θα έπρεπε να ξέρεις και τι άνθρωπος είμαι, αλλά φαίνεται ότι ποσώς σε απασχολεί προκειμένου να πουλήσεις μούρη κρυμμένος πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας σου, όπως άλλοι φοράνε κουκούλες...
όσον αφορά τον σύνδεσμο που αναφέρεσαι, δεν αντιστοιχεί σε ολόκληρο το μπλογκ και επ' ουδενί λόγο δεν αποτελεί διαφήμιση. απλώς έτυχε να αποτυπώνει ξεκάθαρα τα γεγονότα που εσείς βλέπετε μόνο από τις ειδήσεις και στοχεύει καθαρά στη συγκεκριμένη ανάρτηση.
το δικό μου κείμενο πάλι, δεν στοχεύει ούτε στον καπιταλισμό ούτε στους μετανάστες και ούτε φυσικά πάω να το παίξω ξύπνια. και τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά και από πολιτική οικονομία και από πολλά άλλα τα οποία σου διαφεύγουν. αν αυτό αντιλήφθηκες, τότε, εκτός από το να γράφεις (γιατί ομολογώ ότι η ορθογραφία και το συντακτικό σου βγάζουν μάτι) θα σου συνιστούσα να μάθεις και να διαβάζεις ελληνικά, καθώς επίσης και να κοιτάξεις λιγάκι τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα αντί να επιδεικνύεις τη ρητορική σου δεινότητα.

Π.Ακ. είπε...

« Η μόνη λύση είναι να σταματήσουμε να αδιαφορούμε και να ανεχόμαστε καταστάσεις που δεν οδηγούν παρά στο χάος»

Όντως έτσι είναι , αλλά όταν αναλύσεις μιας κοινωνικής κατάστασης, τα αίτια της οποίας είναι εν γένει οικονομικής φύσεως , (οικονομικοί μετανάστες), (ναρκωτικά), θα ήταν σώφρων, να διαυγάσουμε, πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα φαινόμενα και ποια είναι η ρίζα τους, έτσι δεν είναι; Σίγουρα η αδιαφορία μας είναι το αποτέλεσμα της ίδιας αιτίας που τα γεννάει δηλαδή του ατομιστικού μοντέλου ανθρώπου που προάγει το καπιταλιστικό φαντασιακό της κοινωνίας που ζούμε.
Όταν παραδειγματίζεσαι όμως από ένα blog όμως που έχει ως ταμπέλα «είμαστε Έλληνες και έλληνες θα πεθάνουμε» τι Έλληνες είμαστε άραγε , οι Έλληνες που λένε «κόκκινη κάρτα τους λαθρο-μετανάστες, λαθρο-μετανάστες ωραία αντινομία αναβλύζει από αυτήν την σύνθετη λέξη, λαθραίος άνθρωπος, λαθραίο εμπόρευμα , αυτήν την κοινωνία λοιπόν θέλουμε να προάγουμε; Nα τους ρίξουμε δηλαδή πέρα του καιάδα που ήδη τους έχει ρίξει η κοινωνικο-ιστορική συγκυρία ; Σίγουρα όχι ,τα κίνητρα μας μπορεί να είναι προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση , αλλά όταν πέφτουμε στο λάθος να αναγνωρίζουμε την ετερώνυμη κοινωνία που προάγει το συγκεκριμένο blog, τότε μέσα μας θα γεννηθούν φοβικά σύνδρομα και επικίνδυνες πρακτικές ακροδεξιών συμπεριφορών, λύση είναι να κατανοήσουμε ότι είμαστε η προέκταση του συστήματος που βιώνουμε της καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης ολιγαρχίας και να σκεφτούμε πως τελικά μέσα σε αυτόν τον «βούρκο» είμαστε όλοι μετανάστες, μετανάστες από τον ίδιο μας τον εαυτό, που τον έχουμε χάσει όπως χάνουμε και την ουσία ,όταν οι βιτρίνες μας έχουν περισσότερη αξία από την ανθρωπινή μας ύπαρξη.

Χρήστος

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια σύγχηση και τέτοια

Πάντως τέτοιες απόψεις ό,τι ναναι από "ευαίσθητους" (sic) μπλόγκερς επιβεβαιώνουν αυτό που λένε για το φαινόμενο του διάχυτου φασισμού που υποβόσκει εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία.

Τι να πει κανείς. Το θέμα είναι τι σου έχουν κάνει και αναμασάς έναν λόγο του συρμού πλασάροντάς τον μάλιστα και για άποψη.

Jimmy Kane είπε...

Χέσε μας ρε Νικόλα με την επιστήμη της οικονομίας. Κοίτα λίγο πιο έξω ο κόσμος πεθαίνει. Έλεος....